IRSKI SETER  
  VZREDITELJI  
  LEGLA  
  HRANA  
     
  RAZSTAVE  
  GALERIJE  
  E-MAIL  
     
   
 
Kako skrbeti za irskega setra

Irski setri so ena izmed najbolj vdanih pasem in so radi med ljudmi. Vsekakor se priporoča zgodnji zaeetek vzgoje, saj je za to vrsto psov znaeilno, da so prepolni energije in navdušenja ter hitro pridobijo slabe navade, če so prepuščeni samim sebi. Za irskega setra zagotovo potrebujete dovolj prostora in obilico časa za igranje in njegovo tekanje.

Pomembni koraki pri vzreji irskega setra:

1. Ko dobite irskega setra ga najprej peljite na cepljene in potem ponavljajte to vsako leto, da bo pes ohranil imunost na različne bolezni. Odraslega psa je potrebno vsake tri mesece očistiti glist in se z veterinarjem posvetovati o izdelkih za preprečevanje bolh.

2. Dajte vašemu irskemu setru visoko kvalitetno hrano. Če želite, da je izdelek dober mora biti glavna sestavina hrane meso. Vsebovati mora najmanj 30% neobdelanih beljakovin in vsaj 20% maščob. Poleg tega mora biti v njej tudi najmanj 4% vlaknin.

3. Pri hranjenju upoštevajte, da dobi vaš irski seter na dan dva ali tri manjše obroke, namesto enega velikega, saj je pasma nagnjena k napenjanju.

4. Z vzgojo začnite zelo zgodaj. To je zelo občutljiva pasma, ki hitro postane neukrotljiva, če je ne spominjamo kako se mora obnašati. Vsekakor so setri prijazni in igrivi do drugih živali in do otrok.

5. Sprehodite vašega irskega setra vsaj enkrat ali dvakrat na dan. Irski setri imajo veliko energije in potrebujejo veliko časa za vadbo in gibanje.

6. Pri vzgoji se naučite izzivati vašega irskega setra z uporabo različnih aktivnosti. Irski setri se začnejo hitro dolgočasiti in zato včasih postanejo kljubovalni.

7. Dnevno krtačite njegovo dlako. To je pomembno, ker se mu drugače dlaka lahko začne vozlati. Setri so živali, ki srednje pogosto menjajo dlako, zato potrebujejo bolj redko kopanje. Na dva do tri tedne mu uredite tudi kremplje.

8. Zavedajte se, da so irski setri nagnjeni k nekaterim bolezensmkim stanjem, kot so težave s kolki, napenjanje, epilepsija, kožne alergije in težave z očmi.

9. Pričakujete, da bodo odrasli samčki zrasli 66-71 cm in bodo tehtali 29-34 kg. Samičke bodo velike 61-66 cm in težke med 25 in 29 kg.

10. Vedite, da so irski setri krepka pasma, ki se prilagodi vsem vremenskim razmeram.

11. Bodite pripravljeni, da boste z irskim setrom uživali 11 do 18 let, saj je to njegova povprečna življenjska doba.

Opozorila:

- Ne pozabite, da irski setri odraščajo počasi. Ne pričakujte, da bodo mentalno zreli pred 2 letom starosti.
- Čeprav so irski setri zelo prijazni, lahko postanejo malo vihravi, zato morajo biti, kadar so v družbi majhnih otrok, nadzorovani.
- Utrujen pes je srečen in priden pes. Zelo preprosto irski seter rabi gibanje, in to veliko gibanja. Ko irski seter začne teči se mu njegov IQ izjemno poveča. Zato naj čim več teče in se giba!

Prevod iz strani Ameriškega kluba IS: Irish Setter Club of America