IRSKI SETER  
  VZREDITELJI  
  LEGLA  
  HRANA  
     
  RAZSTAVE  
  GALERIJE  
  E-MAIL  
     
   
 
Umetniki opisujejo irskega setra kot najlepšega izmed vseh psov.


Archi na Srednjem vrhu nad Martuljkom

Ta pes s svojo bogato, svileno rdečo dlako, dolgimi ušesi, milim izrazom in kraljevsko držo povsod kamor gre privlači poglede.

Skladno z njegovo zunanjostjo je značaj irskega setra veseljaški, igriv in ljubeč. Vsakdo, ki je imel priložnost spremljati odraščanje mladega irskega setra natančno ve, kaj je pravi izraz za razposajeno naravo. Je nagajiv in neodvisen, pameten in svojeglav, nestrpen, če želi kaj narediti in neomajen, kadar se odloči bodisi za lovski pohodali za krajo malega zaklada iz sobe ali predala. Njegov lovski nagon je močan.

Pasma uživa odličen ugled kot zaupanja vreden družabnik v igri in tekmovanju. Irski seter psihieno in fizično odrašča počasi. Dolgo časa ostane mladiček, svoj vesel značaj pa ohrani za vedno. Nekateri menijo, da je setre težko vzgajati, vendar to ne drži. Irski seter je zelo pameten, včasih celo pametnejši od lastnika, zato je potrebno imeti pri vzgoji veliko potrpljenja in skrbnosti. Naučene stvari nikoli ne pozabi, kar zahteva od lastnika, da vzgaja kužka z ljubeznijo in predanostjo, nikoli na silo ali brezsrčno.

Archi na obre3ju Bohinjskega jezera
Pasma je po naravi čista in pedantna, zato se bo mladiček hitro udomčeil, če mu nudimo
možnost, da gre ven v rednih intervalih. Rad je z ljudmi in navadil se bo tudi na vožnjo z avtom,še posebej, če se bo počutil udobno in varno. Pasma sicer ni agresivna, precej energično
pa naznani prihod vsakega obiskovalca in svojega lastnika zaščiti pred nevarnostjo.


Tudi v avtomobilu mi je zelo v1eeOsnovni pogoj, če hočemo imeti irskega setra je, da imamo dovolj časa in možnosti za pogoste sprehode in vadbo. To je visoko energetska pasma, ki potrebuje dovolj velik prostor za tekanje in igro. Kar je najpomembnejši dejavnik pri vzreji srečnega in zdravega psa. Vadba pa ne pomeni, da psa samega izpustimo ven in mu dovolimo prosto tekanje naokoli. Irski setri bodo namreč sledili svojemu nagonu in vsaj dokler so še mladi, pri nekaterih pa sploh nikoli ni zagotovila, da se bodo vrnili k svojemu lastniku.

Prevod iz strani Ameriškega kluba IS:Irish Setter Club of America

FCI standard za IRSKE SETRE

Zgodovina Irskih setrov

Zgodovina vzreje Irskih setrov v Sloveniji